Ποια σχολή θα μου έδινε δουλειά στην Maserati;

maserati

Σε πολλές παρουσιάσεις που κάνουμε, συνηθίζω να θέτω απλές ερωτήσεις, για να δώσω αφορμές για σκέψη και συζήτηση. Μια από τις πιο αποδοτικές (ειδικά, αν στο κοινό υπάρχουν πολλά αγόρια και μπαμπάδες) είναι η εξής απλή: ποια ελληνική σχολή θα μου έδινε δουλειά στην Maserati (την γνωστή, κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών αγωνιστικών αυτοκινήτων).

Χωρίς πολύ σκέψη, πολλοί μου απαντούν Μηχανολόγοι Μηχανικών (από πολυτεχνείο, μου το τονίζουν αυτό), κάποιοι κοιτώντας τις σχολές των ελληνικών ΤΕΙ μου απαντούν ΤΕΙ Οχημάτων. Μερικοί, έχοντας παραπλανηθεί σε προηγούμενη ερώτηση, σιωπούν, θεωρώντας ότι θα ακούσουν κάτι εξωφρενικό.

Ας τα πάρουμε με την σειρά: πράγματι πιθανές απαντήσεις στην ερώτηση θα ήταν, μηχανολόγος μηχανικός (του Πολυτεχνείου ή του ΤΕΙ, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), ένας απόφοιτος του ΤΕΙ Οχημάτων (που ανήκει στην ευρύτερη ομάδα σχολών σε μηχανολογικό αντικείμενο σπουδών), ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής (στο εξωτερικό τους θεωρούν μηχανικούς), αρχιτέκτονας (είναι πολύ καλοί συνήθως σε σχεδιασμό και εργονομία).

Μετά συνήθως κάνω την δύσκολη ερώτηση: «θα μπορούσα να έχω περάσει σε μια σχολή με λιγότερα από 7.000 μόρια (άριστα τα 20.000) και να δουλέψω στην Maserati; Με καθολική ομοφωνία, όλοι μου απαντούν «Όχι» .

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, δείτε το παρακάτω βίντεο:

https://youtu.be/hdYE7n-R1QI

Παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Λιώκη, απόφοιτο του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδίου του ΤΕΙ Κοζάνης, (συνήθως βάση έχει λιγότερο από 7.000 μόρια). Ο Αλέξανδρος διακρίθηκε στο Motor Show της Γενεύης, σχεδιάζοντας το πρότυπο της Alfa Romeo Gloria, για το οποίο βραβεύτηκε. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στην Alfa Romeo, εργάζεται για την Maserati.

Ακούγοντας τον να μιλά, στην παραπάνω παρουσίαση αλλά και σε άλλες, είναι μάλλον προφανές ότι ο Αλέξανδρος, βρέθηκε σε μια σχολή και ένα επαγγελματικό χώρο που ήθελε, όλα τα υπόλοιπα ήρθαν σχεδόν από μόνα τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *